• 0
Omgeving en Activiteiten
Slider

WESTFRIESLAND

Haringhuizen ligt in Westfriesland.

Soms wordt de hele kop van Noord-Holland aangeduid als Westfriesland, maar officieel is Westfriesland het hele gebied dat omsloten wordt door de ongeveer 140 km lange Westfriese Omringdijk.

Het gebied loopt van Schagen in het Noordwesten en Alkmaar in het zuiden tot aan de oude Zuiderzeesteden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik die zeker een bezoek waard zijn.

HARINGHUIZEN

De B&B ligt in het oude dorp Haringhuizen. Haringhuizen is ontstaan op een oude strandwal toen het waddengebied in de 13e eeuw langzaam droogviel. Haringhuizen bestaat feitelijk maar uit één straat, de Dorpsstraat, en heeft zo’n 110 inwoners.

Haringhuizen heeft lang tezamen met Barsingerhorn een gemeente gevormd, maar is nu, hoewel vlakbij Schagen gelegen, onderdeel van de grote gemeente Hollands Kroon.

De Willibrorduskerk, is zeer bezienswaardig en ligt op een kunstmatige terp. De eerste steenvan de kerk werd gelegd in 1325.

SCHAGEN

Op maar 3 km van Haringhuizen ligt het stadje Schagen met veel leuke winkels, restaurants, en uitgaansgelegenheden. Schagen kent ook de enige bioscoop in de omgeving. Schagen is van oudsher de centrale marktplaats in het noordwestelijk gedeelte van Westfriesland.

Markante herkenningspunten van Schagen zijn de Grote Kerk aan de Markt, een zeldzaam protestants voorbeeld van neogotiek en de, eveneens neogotische, rooms-katholieke Christoforuskerk. In de Christoforuskerk hangt de oudste luidklok van Nederland, gegoten in 1478 en gewijd aan de missionaris Liudger. Bij het naderen van Schagen zijn de kerktorens reeds vanaf grote afstand te zien.

Verder zijn het herbouwde Slot Schagen (met authentieke slottorens), de Markt, het Regionaal Museum 1940-1945 Schagen, de museumboerderij Vreeburg, en het Automuseum, interessant. Gedurende de zomermaanden is er de West-Friese Folklore. Zie ook: www.hollandbovenamsterdam.com

WESTFRIESE FOLKLORE

Elke donderdagochtend (van eind juni tot begin september) waan je je in Schagen in lang vervlogen tijden. Tijdens de Westfriese Folklore kun je je vergapen aan een kleurrijke optocht van historische voertuigen en Schagenezen in typisch Westfriese kledij! Iedere markt heeft een ander thema dat varieert van dans, muziek, klederdracht tot ringsteken.

Zie: www.westfriesefolklore.nl

FIETSKNOOPPUNTEN NETWERK

Door heel Nederland loopt een fietsroutenetwerk. Aan de hand van knooppunten kunt u hiermee uw route uitstippelen. Routes naar knooppunten zijn met bordjes aangegeven, en bij elk knooppunt treft u een uitgebreide fietskaart aan.

De B&B ligt precies bij knooppunt 51, en het vakantiehuis Vogelvrij ligt op een paar honderd meter van knooppunt 80.

(Heeft u geen fietsen mee, dan kunnen we fietshuur voor u regelen!)

Zie:  fietsknoop.nl

CREMATORIUM

Een crematorium valt natuurlijk niet onder bezienswaardigheden die graag bezocht worden. Het crematorium Schagen is echter gelegen naast Haringhuizen. Vanaf de B&B Heeringhuusen is het slechts enkele minuten wandelen tot aan het crematorium. Bezoekers die een plechtigheid in het crematorium moeten bijwonen zijn uiteraard ook welkom in alle rust in de B&B te verblijven, ook als het maar voor één nacht is.

Zie:  crematoriumschagen.nl